zubní kaz
Zřejmě nejčastějším problémem, který přivádí pacienty do zubní ordinace je zubní kaz. V obecném povědomí je zubní kaz velmi často spojován s bolestí zubu. Opak je pravdou. Zubní kaz v naprosté většině případů dlouhou dobu probíhá zcela bezbolestně, a tudíž skrytě. Bolest se dostavuje až v pokročilém stádiu kazu, kdy se infekce přiblíží zubní dřeni a začíná dráždit v ní přítomný zubní nerv. Jediný způsob, jak objevit kaz v jeho počátku a předejít tím zbytečné destrukci velké části napadeného zubu, jsou pravidelné preventivní prohlídky v zubní ordinaci. Součástí těchto prohlídek musí být rentgenové snímky; bez nich ani zkušený stomatolog není schopen odhalit počínající kaz mezi postranními zuby (stoličky, třenové zuby). Právě včasné odhalení kazu velmi výrazně ovlivňuje další vyhlídky zubu. Platí totiž nejen poměrně logické "čím menší kaz, tím menší ztráta zubu i výplň", ale některé počínající léze lze dokonce vyléčit i bez vrtání. Pokud se podaří zachytit kaz ještě ve fázi počínající demineralizace ("odvápnění") povrchových vrstev zubní skloviny, je možné při dobré domácí spolupráci pacienta kazivý proces zastavit úpravou zubní hygieny spojenou s aplikací fluoridových preparátů.
Co je zubní kaz a jak vzniká?
Zubní kaz je bakteriemi způsobené infekční onemocnění, které napadá tvrdé zubní tkáně. Tyto sacharolytické (tj. rozkládající cukry) mikroorganismy jsou běžně přítomné v ústní dutině každého z nás. Rozkládají cukry obsažené v potravě a vytvářejí přitom kyseliny, které rozpouštějí zubní sklovinu. Ke vzniku kazu je tedy kromě přítomnosti těchto bakterií nezbytná i přítomnost cukru, hlavně glukózy. Třetím faktorem, který se spolupodílí na kažení zubů, je malhygiena (špatné čištění zubů). Bakterie vytváří na povrchu zubů strukturovanou hmotu, známou jako plak nebo zubní povlak, která pevně lpí přilepena k zubu. Adherence (přilnavost) jednotlivých bakterií k zubním tkáním je malá. V plaku jsou ale bakterie dobře chráněny před snadným odstraněním ze zubu při běžných činnostech (před spláchnutím vodou při pití, před setřením jazykem či tvářemi při mluvení, apod.), plak usnadňuje bakteriím přežití na povrchu zubů a vytváří živnou půdu pro jejich působení. Jediný způsob, jak lze odstranit zubní povlak (pomineme-li některé poměrně razantní chemické prostředky, které nejsou z důvodu vedlejších účinků vhodné pro trvalé použití), je mechanické stírání čistícími pomůckami.
Jak předejít kazu?
Z výše uvedených příčin vzniku kazu vyplývají i možnosti prevence.
- Vhodnou stravou bez zbytečného obsahu jednoduchých cukrů (sladkosti - obzvláště lepivé jako čokoláda nebo karamel, sladké nápoje - které navíc často obsahují cukr v kombinaci s kyselinami, čímž se stávají pro zuby ještě nebezpečnějšími, apod.) snížime přísun živin důležitých pro metabolismus sacharolytických bakterií.
- Dokonalou a hlavně pravidelnou zubní hygienou, která se neomezuje pouze na použití kartáčku a zubní pasty, ale využívá i další pomůcky pro čištění hůře přístupných míst chrupu. Protože k vytvoření plaku potřebují bakterie určitý čas, je právě pravidelnost v orální (ústní) hygieně klíčová.
Významnou roli v prevenci zubního kazu hraje také fluor, který má prokazatelné protektivní účinky na zubní sklovinu, zejména při lokální aplikaci.